english
 

 

ВПЕЧАТЛЕНИЯ - ТЕКСТ

 


На 10 ноември 1989 година всички българи, с изключение на част от партийната номенклатура бяха еднакво бедни. Как тогава една малка прослойка забогатя неимоверно много? От престъпна дейност, може би, но за да се натрупат пари по този начин, необходимо бе да е налице някакъв първоначален капитал. Бяха раздадени пари: на членове на партийната номенклатура, на хора от спецслужбите, останали без работа, на бивши спортисти. Знаем как оживелите от тази разбогатяла се прослойка днес надминават по богатство водещи представители от западни държави. Знаем и го четем и виждаме непрестанно. Едни завъртаха милионите и бяха отстреляни, други ги наследиха,трети емигрираха трайно в чужди държави - и това не са предположения и догадки, а факти от ежедневието ни. И ако в началото бе контрабандата и умишленото водене към фалит на държавни фирми в България и в чужбина, то след това се случи приватизацията и бурното развитие на туризма и строителството. Дейности с пари от някъде, дадени на някои люде, с определена цел.

Люба Манолова


Въпроси към кмета на Варна - Кирил Йорданов:

- Защо кофите за боклук в града много често са препълнени,и дни наред стоят и вмирисват “прекрасният ни европейски” град ?
- Защо няма алеи за колоездачи ( не ми казвайте че със 5 метровата червена алейка за отбиване на номера сте си свършили работата),с което да се поощрят повече хора да карат колело,и “прекрасният ни европейски” въздух да стане малко по годен за дишане,а колите и произшествията свързани с тях да намалеят ?
- Защо са дадени купища пари за палми сложени кичозно из центъра на града,докато в същото време навсякъде около тях улиците са пълни с НЕЕвропейски дупки? Дано да не е заради това да се напълни нечия фирмена сметка,а печалбата да се раздели между възложителя на поръчката и изпълнителя.